facebook vimeo

Archief

Complexiteit – over de samenhang van systemen in de natuur, ons lichaam en het heelal

januari – mei 2012 Paradiso, Amsterdam

Acht wetenschapslezingen over de complexe breinen van jong en oud, onzichtbare structuren en complexiteit op en in de Aarde, en ingewikkelde krachtsverhoudingen in de lucht en in het heelal. Theoretisch fysicus Erik Verlinde (Universiteit van Amsterdam) presenteerde zijn revolutionaire visie op de zwaartekracht, hersenwetenschapper Dick Swaab (Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) belichtte simpele opvattingen over complexe breinen, ontwikkelingspsycholoog Eveline Crone (Universiteit Leiden) ontleedde het puberbrein, aquatisch ecoloog Marten Scheffer (Wageningen Universiteit) verzorgde een 'concerted science' optreden over Het Grote Geheel, mathematisch fysicus Robbert Dijkgraaf (Universiteit van Amsterdam) legde de oerknal uit, geoloog Salomon Kroonenberg (TU Delft) reisde door de tijd van de aarde, wiskundige Hester Bijl (TU Delft) besprak de hogere wiskunde van vleugels, en moleculair geneticus Jan Hoeijmakers (Erasmus MC) onthulde het geheim van gezond oud worden.

In een extra ingelast minisymposium werden op 27 mei 2012 feiten en fictie over de razendsnelle neutrino's gepresenteerd door theoretisch fysicus Jan-Willem van Holten, experimenteel fysicus Lucie de Nooij en theater- en documentairemaker Jan van den Berg, o.l.v. fysicus Patrick Decowski.

Deze achttiende serie Paradisolezingen werd georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van de vereniging van universiteiten VSNU, science center NEMO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en de VPRO.