facebook vimeo

Archief

Avond van Wetenschap en Maatschappij 2011

maandag 07 november 2011, Ridderzaal, Den Haag

Maandagavond 7 november 2011 vond de twaalfde Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats in de Ridderzaal te Den Haag. Het doel van De Avond is Nederlandse toponderzoekers over actuele thema's van gedachten te laten wisselen met prominente vertegenwoordigers uit andere sectoren van de maatschappij.
De twaalfde editie van De Avond had als overkoepelend thema: Grenzen. Tijdens het diner lieten Nederlandse topwetenschappers hun licht schijnen over onder meer juridische grenzen, biologische beperkingen, grensoverschrijdende disciplines, de grenzen tussen leven en dood, tussen kunst en wetenschap en die tussen wetenschap en de werkelijkheid. De keynote speech werd gehouden door prof.dr. Frits van Oostrom (universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht). De titel van zijn voordracht was Grenzen overstijgen in een hokjesland –vijf vignetten over innovaties en hun voedingsbodem.

Tijdens de Avond werd voor de zevende maal de Huibregtsenprijs uitgereikt, een prijs voor het beste Nederlandse onderzoek dat opvallend wetenschappelijk vernieuwend is en dat uitzicht biedt op een waardevol maatschappelijk effect. Een breed samengestelde jury onder voorzitterschap van de president van de KNAW Robbert Dijkgraaf nomineerde acht onderzoeksprojecten die tijdens de Avond werden gepresenteerd. Het onderzoeksproject De beginfasen van verslaving bij adolescenten van prof. dr. Rutger Engels (Radboud Universiteit) werd bekroond met de Huibregtsenprijs 2011. De winnaar kreeg een cheque ter waarde van € 25.000,- en een bronzen beeld overhandigd door de staatssecretaris van OCW Halbe Zijlstra.

De Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij nodigt sinds 2000 een select gezelschap uit van prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner waar het maatschappelijk belang van wetenschap wordt onderstreept. Nederlandse topwetenschappers presenteren aan tafel prikkelende stellingen, waarover de genodigden in gesprek gaan.