facebook vimeo

Archief

De Avond van Wetenschap & Maatschappij 2015

maandag 05 oktober 2015, Ridderzaal, Den Haag

Op maandag 5 oktober 2015 vond voor de zestiende keer de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats, in de Ridderzaal in Den Haag.

De Avond is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen, door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast in het leven van alledag.
Tegen deze achtergrond nodigt de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij ieder jaar een select gezelschap uit van 300 prominenten uit de kringen van wetenschap, cultuur, bedrijfsleven, politiek, media en sport, voor een feestelijk diner in de Ridderzaal in Den Haag. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en de minister van Economische Zaken wisselen elkaar jaarlijks af als gastheer in de Ridderzaal.
De Avond heeft ieder jaar een ander overkoepelend thema, en tijdens het diner presenteren Nederlandse topwetenschappers vanuit hun specifieke vakgebieden prikkelende stellingen over dat paraplu-thema. De tafelgenoten gaan vervolgens met elkaar in gesprek over de (vraag)stellingen.

Ieder jaar wordt een vermaard spreker uitgenodigd om de Avond van Wetenschap & Maatschappij in te leiden met de zogenaamde Ere-lezing. Keynote speakers in de afgelopen jaren waren onder anderen Frans de Waal, Rem Koolhaas, Frits van Oostrom, Robbert Dijkgraaf, André Kuipers, en in 2014 David van Reybrouck.
Op 5 oktober 2015, op de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij, hield essayist en Azië-deskundige Ian Buruma de Ere-lezing.

Verstegen & Stigter organiseert De Avond, adviseert bij de invulling van het programma en verzorgt het bestuurs- en jurysecretariaat.

Het geheim van de egels - David Van Reybrouck
Op maandag 6 oktober 2014 vond voor de vijftiende keer de jaarlijkse Avond van Wetenschap & Maatschappij plaats, in de Ridderzaal in Den Haag. De Ere-lezing werd gehouden door auteur en wetenschapper David van Reybrouck. Zijn voordracht is uitgebracht in een gebonden uitgave: Het geheim van de egels.
Het geheim van de egels is te koop voor € 15 (inclusief verzendkosten); vrienden van V&S betalen € 12,50. Bestellen van het boekje kan via de winkel van deze website.