facebook vimeo

Archief

Artist in Residence TU/e 2019 - Spinvis

vrijdag 13 september 2019, Technische Universiteit Eindhoven

Met ingang van 2019 organiseert de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Verstegen & Stigter culturele projecten een nieuw gastdocentschap: Artist in Residence @ TU/e.

Met het project wil de TU/e haar studenten inspiratie en een bredere horizon bieden. Een kunstenaar krijgt als Artist in Residence een aanstelling van twee maanden, waarin hij of zij als gastdocent werkt aan een speciaal project met een team van 25 studenten.
De Artist in Residence werkt in een besloten masterclass die bestaat uit zes sessies met de studenten aan het project, en geeft daarnaast drie openbare presentaties - bij de start, halverwege en aan het eind van het traject.

De eerste Artist in Residence @ TU/e was artiest, componist en musicus Spinvis. Onder titelExpeditie Spinvis heeft Spinvis samen met 25 studenten in de afgelopen twee maanden het concept ‘Beauty in Science’ onderzocht. Brengt schoonheid ons dichterbij de waarheid of is schoonheid een misleidend principe in de wetenschap? 

Op woensdag 6 november vond in Natlab de bijzondere slotpresentatie plaats van het project: een film die Spinvis en zijn studenten hebben gemaakt over hun onderzoekstocht naar schoonheid in wetenschap. De reis voerde langs de deeltjesversneller in CERN in Genève, via natuurkundigen, psychologen, biologen, instrumentmaker, kunstenaars en de Dutch Design Week tot aan deze slotbijeenkomst in Natlab.

De film die het slotstuk vormde van het gastdocentschap van Spinvis, werd ingeleid door de kunstenaar zelf, waarna de film getiteld ‘Beauty in Science’ wordt vertoond, begeleid door live muziek van Spinvis en zijn expeditieleden.


Programma
13 september - openingslezing (openbaar)
14 & 15 september - excursie Cern (studenten TU/e)
20 september - masterclass 1 (studenten TU/e)
27 september - masterclass 2 (studenten TU/e)
4 oktober - masterclass 3 (studenten TU/e)
9 oktober - tussenpresentatie (openbaar)
11 oktober - masterclass 4 (studenten TU/e)
25 oktober - masterclass 5 (studenten TU/e)
1 november - masterclass 6  (studenten TU/e)
6 november - slotpresentatie (openbaar)

Openbare bijeenkomsten:
13 september: Zaal Corona, Luna Building TU/e (ingang via Café The Hubble), aanvang 19:30.
9 oktober: Blauwe Zaal, Auditorium TU/e.
6 november: Natlab, Strijp-S, Kastanjelaan 500, Eindhoven

De openbare bijenkomsten stonden open voor iedere belangstellende.

Artist in Residence @ TU/e was een coproductie van TU/e en Verstegen & Stigter culturele projecten, en werd gesteund door Bachelor College, Graduate School, Honors Academy, Studium Generale, het Community Project, Eindhoven Studentenstad, Innovation Space en het College van Bestuur van de TU/e.