facebook vimeo

Scheurkalender 2021

4 februari 2021

‘exulansis’.

Sommige woorden zijn onvertaalbaar omdat ze uit een totaal andere cultuur komen. Onvertaalbare woorden voor herkenbare gevoelens verdienen een vertaling, want die zou in een behoefte voorzien. Er zijn ook obscure woorden voor obscure gevoelens of uiterst zeldzame verschijnselen, waarvan een vertaling in het Nederlands niet gemist wordt.
Het Engelse exulansis is zo’n woord. Ook voor veel Engelstaligen is dit een onbekend woord; het komt uit The Dictionary of Obscure Sorrows, een compendium van nieuw bedachte woorden, geschreven door de Amerikaanse schrijver John Koenig. Het zijn allemaal namen voor emoties die we zouden kunnen ervaren en waar we nog geen woorden voor hebben.
Exulansis is 'de neiging om het praten over een bepaalde ervaring op te geven, omdat niemand zich die kan of wil voorstellen, met als gevolg dat die ervaring wegdrijft en de herinnering eraan uiteindelijk zelfs misplaatst lijkt'. Lees de vorige zin nog een keer en vraag u af: zou u hier een (nieuw) Nederlands woord voor kunnen bedenken?

INZENDEN VAN VERTALING

Vul a.u.b. een voornaam in.
Vul a.u.b. een achternaam in.
Vul a.u.b. een (geldig) mailadres in.
Er is geen vertaling ingevuld.
Welke tekens ziet u hier?
Ongeldige invoer