facebook vimeo

Scheurkalender 2020

6 februari 2020

‘jugaad’.

Niets weggooien. Alles recyclen of repareren. Speelgoed maken uit afval dat je op straat vindt. Soms moet je creatief zijn en met weinig middelen toch iets weten te maken van de situatie.

Voor de kunst om flexibel om te gaan met moeilijke omstandigheden (zoals armoede en ruimtegebrek) en slimme improvisaties toe te passen, gebruiken ze in India het woord jugaad. Er worden ‘lifehacks’ (alledaagse handigheidjes) mee aangeduid, maar ook slimme reparaties, houtje-touwtje-constructies, toepassingen die ontstaan uit ‘omdenken’ en oplossingen waarbij handig gebruikt wordt gemaakt van mazen in de wet.

Maar jugaad slaat niet alleen op een van afvalplastic en touw geknutselde voetbal of een goedkoop voertuig van planken en oude motoronderdelen, het is ook een mentaliteit die door het bedrijfsleven en de economische wetenschap is opgepikt. Jugaad is succesvol als innovatieve managementtechniek en als hulpmiddel bij een economische crisis of juist bij een opkomende economie – dan wordt het ook wel Indovation (van India + innovation) genoemd.

Wat zou een goed, ‘indovatief’ Nederlands woord voor jugaad zijn?


INZENDEN VAN VERTALING

Vul a.u.b. een voornaam in.
Vul a.u.b. een achternaam in.
Vul a.u.b. een (geldig) mailadres in.
Er is geen vertaling ingevuld.