facebook vimeo

Scheurkalender 2020

6 augustus 2020

‘moshpit’.

Je ziet het vaak bij rockconcerten en op muziekfestivals: een groepje mensen, meestal vooraan, recht voor het podium, die zich wild gedragen en tegen elkaar opbeuken. Het gebiedje waar dat gebeurt, is een moshpit.
In de hoogtijdagen van de punk – eind jaren zeventig, begin jaren tachtig – werd er al gepogood: wild op en neer gesprongen. In de punkscene ontstond vervolgens slamdancing, waarbij ook gestagedived werd en eventueel gecrowdsurft. Bij voldoende aanwezigen kon je over de hoofden lopen: headwalken.
In de moshpit wordt gemosht (‘wild om zich heen geslagen’), misschien wel de overtreffende trap van pogoën en slamdancen. Het kan er agressief uitzien, maar schijn bedriegt; men schiet bijvoorbeeld direct te hulp bij (flauw)vallen of blessures. In de chaos worden soms patronen zichtbaar: zo kan er midden in de moshpit een vrije strook worden gevormd, waarna de concertgangers aan weerszijden van de open strook op aangeven van de podiumact op elkaar afstormen – dit wordt de wall of death genoemd. Een circlepit is een (meestal) tegen de klok in cirkelende menigte rond een (leeg) middelpunt.
Wat zou een pakkend Nederlands woord voor moshpit kunnen zijn?

INZENDEN VAN VERTALING

Vul a.u.b. een voornaam in.
Vul a.u.b. een achternaam in.
Vul a.u.b. een (geldig) mailadres in.
Er is geen vertaling ingevuld.
Welke tekens ziet u hier?
Ongeldige invoer