facebook vimeo

Scheurkalender 2019

6 juni 2019

Bedenk een vertaling voor ‘designerbaby’.

In augustus 2017 schreef HP/De Tijd dat wetenschappers een methode hadden ontwikkeld om kapotte genen in embryo’s te repareren. Daarmee zouden genetische defecten, zoals hartfalen, te genezen kunnen zijn. “Het resultaat: een designerbaby, een embryo zonder mankementen, ziekten of afwijkingen”, aldus het artikel.
“Het wordt een doorslag in de menselijke gentechnologie genoemd”, meldt het blad. “Al zijn er genoeg sceptici. Het creëren van de perfecte baby, de zogenoemde designerbaby, is volgens hen niet ethisch verantwoord. Al lijkt deze angst voor dit kind ongegrond.” Het artikel citeert onder anderen Hank Greely, directeur van het centrum voor recht en biowetenschappen in Stanford: “Op dit moment weten we nog niets over de verbetering van menselijke genen. (…) Het is onwaarschijnlijk dat we ooit kunnen zeggen of een embryo hoog zal scoren op tentamens.”
Volgens Greely is het tot nu toe ook vrijwel onmogelijk om het fysieke uiterlijk – zoals de lengte – te veranderen met gentechnologie. Tot dusver lijkt het dus onmogelijk om in de toekomst designerbaby’s te maken aan de hand van gentechnologie.
Designerbaby – een ‘baby die je kunt ontwerpen’. Hoe zou je dat begrip in een Nederlands woord kunnen vangen?

INZENDEN VAN VERTALING

Vul a.u.b. een voornaam in.
Vul a.u.b. een achternaam in.
Vul a.u.b. een (geldig) mailadres in.
Er is geen vertaling ingevuld.