facebook vimeo

De Vertaaldag

Nederland Vertaalt 9 - De Vertaaldag

zaterdag 25 mei 2019, Academiegebouw Utrecht

Om het belang van goed vertalen te onderstrepen en onder de aandacht te brengen van een breed publiek heeft Verstegen & Stigter in 2016 in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt opgezet.

Nederland Vertaalt bestaat uit een vertaalwedstrijd in samenwerking met de NRC, Nederland Vertaalt Junior en de Vertaaldag. Daarnaast verzorgt Nederland Vertaalt een nieuwe wekelijkse vertaalrubriek in de Scheurkalender 2019 van het Genootschap Onze Taal.

>> SCHEURKALENDER GENOOTSCHAP ONZE TAAL

>> GENOMINEERDEN VERTAALWEDSTRIJD

Op zaterdag 25 mei 2019 vindt in het Academiegebouw in Utrecht de negende Vertaaldag plaats.
Het programma bestaat uit een plenair programma aan het begin en het eind van de dag voor alle bezoekers, vier vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma.

>> PROGRAMMA VERTAALDAG

>> DIRECT AANMELDEN VOOR DE VERTAALDAG

Mensen die hebben meegedaan aan de vertaalwedstrijd kunnen zich aanmelden voor deelname aan een van de werkgroepen (al of niet van ‘hun’ taal) maar zij kunnen er ook voor kiezen het lezingenprogramma te volgen. Ook mensen die niet hebben deelgenomen aan de vertaalwedstrijd kunnen zich trouwens aanmelden voor dit lezingenprogramma.

De werkgroepen duren anderhalf uur en staan onder leiding van de juryleden die de inzendingen van de vertaalwedstrijd hebben beoordeeld. In de werkgroepen wordt uitvoerig ingegaan op de inzendingen van de vertaalwedstrijd en wordt de winnaar bekendgemaakt, en bij voldoende tijd wordt gewerkt aan een nieuwe vertaalopgave.

Parallel aan de werkgroepen die plaatsvinden in verschillende zalen verspreid door het Academiegebouw, vindt in de Aula een lezingenprogramma plaats over verschillende aspecten van vertalen met onder anderen Anneke Brassinga, Arnon Grunberg, Maarten Koningsberger en Philippe Noble. De Vertaaldag wordt gepresenteerd door Paulien Cornelisse.

Deelname aan de vertaalwedstrijd is gratis, toegangskaarten voor de Vertaaldag kosten € 60,- (inclusief lunch) of € 45,- (exclusief lunch). Deelnemers aan de vertaalwedstrijd, Vrienden van Verstegen & Stigter, NRC-lezers en leden van het Genootschap Onze Taal betalen respectievelijk € 50 en € 35.


Nederland Vertaalt wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard CultuurfondsNRC, Stichting Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Met dank aan Genootschap Onze Taal en Flashcardsbestellen.nl.