facebook vimeo

Kaartverkoop

Paradisolezing 5: Prof. dr. Marcel H.M. Merk

zondag 10 april 2022, Paradiso Amsterdam

De nieuwe serie is getiteld ‘De Voorspelling’. Acht toonaangevende wetenschappers presenteren hun modellen voor de wereld van morgen op uiteenlopende terreinen van wetenschap: informatica, astronomie, geowetenschappen, biofysica, luchtvaarttechnologie, deeltjesfysica, en neurale netwerken.

Op 10 april 2022 houdt Prof. dr. Marcel H.M. Merk (hoogleraar Science and Engineering aan de Universiteit Maastricht, bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen aan de VU Amsterdam, programmaleider LHCb op Nikhef) zijn lezing. Deze is getiteld: 

Voorbij het standaardmodel?

Over Beauty-deeltjes, de Flavour-puzzel en een nieuwe fundamentele kracht

De fundamentele bouwstenen van materie blijken voor te komen in drie soorten ‘flavour’-deeltjes die identieke krachten voelen. Het standaardmodel van elementaire deeltjes geeft geen antwoord op de vragen: ‘Waarom juist drie soorten deeltjes?’ en ‘Wat is er met antimaterie-deeltjes gebeurd?’

Het oplossen van deze zogenoemde flavourpuzzel is het doel van het LHCb-experiment op CERN. Recentelijk zijn metingen gedaan die duiden op het bestaan van een nieuwe natuurkracht die juist níet identiek lijkt voor de verschillende deeltjes. Een dergelijke natuurkracht biedt een nieuwe blik op de natuurkunde tijdens de eerste miljardste seconde van het bestaan van het universum.

Deze lezing is zowel in Paradiso als via de livestream te volgen. 

 

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.