facebook vimeo

Kaartverkoop

Paradisolezing 4 - Bert Meijer

zondag 16 mei 2021, Paradiso Amsterdam

“Don’t miss your brief moment to be alive”

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

16 mei 2021

Prof. dr. Bert Meijer (universiteitshoogleraar Organische chemie, TU Eindhoven, Akademiehoogleraar KNAW)

En …. schiep de mens

Over chemische evolutie, het bouwen van cellen en het synthetiseren van leven

‘Hoe is het leven op aarde ontstaan?’ is wellicht één van de meest intrigerende vragen waar geen wetenschappelijk antwoord op te geven is. Desondanks worden steeds meer raadsels over het leven opgelost door de enorme vooruitgang in de wetenschap en technologie. Hierdoor worden de mogelijkheden om het leven op ingrijpende wijze te veranderen bijna onbeperkt. We kunnen cellen, planten en bacteriën genetisch modificeren en we zijn in staat om organen te kweken. Het synthetiseren van moleculen uit simpele stoffen is tot grote hoogte gestegen, waardoor we met allerlei medicijnen ziektes kunnen genezen. Maar de vele inzichten leggen ook de complexiteit van de moleculaire celbiologie bloot. Hierdoor wordt de verwondering over hoe leven kan zijn ontstaan des te groter. Bert Meijer zal in zijn lezing aangeven waar de grootste uitdagingen liggen in het begrijpen van het ontstaan van leven en waarom het, ondanks alle onderzoeksinspanningen, nog heel, heel lang zal duren voordat een levende cel uit zijn individuele componenten in een laboratorium kan worden gemaakt.

[foto's en filmpjes van voorgaande Paradisolezingen]


De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum Boerhaave, VPRO en Quest.