Historie - 2016

Paradisolezingen

de serie Onze toekomst - Acht grote vragen in de wetenschap

  • zondag 31 januari 2016
    Paradisolezing 1 – Prof.dr. Rudi G.J. Westendorp (hoogleraar Ouderengeneeskunde University of Copenhagen)
    In zijn lezing, getiteld Oud worden zonder het te zijn, heeft Westendorp geprobeerd antwoord te geven op vragen als 'Komt eeuwig leven binnen handbereik?' en 'Overwinnen we slijtage?'.
     
  • zondag 21 februari 2016
    Paradisolezing 2 – Prof.dr. Drik Bouwmeester (hoogleraar Natuurkunde, Universiteit Leiden en University of California)
    In zijn lezing, getiteld De quantumrevolutie, probeerde Bouwmeester antwoord te geven op vragen als 'Ligt alles vast of dobbelt God?' en 'Wat merken wij van de quatumwereld?'
     
  • zondag 13 maart 2016
    Paradisolezing 3 – Dr. ir. Inge Loes ten Kate (Universitair docent Planeetwetenschappen aan de Universiteit Utrecht)
    In haar lezing ‘Buitenaards leven: nu nog fictie, maar wellicht ooit fact?' ging ze in op de vragen Zijn we alleen in het heelal? Of toch niet?
     
  • zondag 03 april 2016
    Paradisolezing 4 – Prof. dr. ir. Cees J.N. Buisman (hoogleraar Biologische kringlooptechnologie, Wageningen UR).
    In zijn lezing probeerde Buisman antwoord te geven op de vragen 'Kan technologie natuurlijker worden?' en 'Wat kan blauwe stroom toevoegen aan onze energievoorziening?'.
     
  • zondag 24 april 2016
    Paradisolezing 5 – Prof. dr. Peter Desain (hoogleraar Kunstmatige Intelligentie/cognitiewetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen)
    In zijn lezing, getiteld Brain-Computer Interfaces, ging Desain in op de vragen als 'Kunnen we ons brein uitbreiden met elektronica?' en 'Hoe sluiten we die aan?'.
     
  • zondag 08 mei 2016
    Paradisolezing 6 – Dr. Jan Pieter van der Schaar (UHD/Associate professor Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam).
    Zijn lezing was getiteld Voorbij de grenzen van het zichtbare heelal: aanwijzingen voor een multiversum. Van der Schaar ging in zijn lezing in op de vraag 'Wat was er voor de Oerknal? Parallelle universa?'.
     
  • zondag 29 mei 2016
    Paradisolezing 7 – Prof. dr. Niels Geijsen (hoogleraar Regeneratieve geneeskunde aan de Universiteit Utrecht)
    In zijn lezing heeft Geijsen antwoord gegeven op de vraag 'Hoe maak je cellen? Kunnen we zelf leven bouwen?'.
     
  • ​​​​​​​zondag 12 juni 2016
    Paradisolezing 8 – Prof. dr. Max Welling (hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam).
    ​​​​​​​In zijn lezing, getiteld De empatische machine, stelde Welling de vragen 'Wanneer zullen machines ons echt begrijpen? En wat zijn de gevolgen daarvan?'.
Flyer
Lorca: poëtisch fenomeen
  • zondag 10 april 2016, Paradiso Amsterdam

Op 19 augustus 2016 was het tachtig jaar geleden dat Federico García Lorca, nog geen maand na het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, op 38-jarige leeftijd door de monarchisten werd vermoord in een olijfgaard bij Viznar in de buurt van Granada in Zuid-Spanje. Met het programma Lorca: poëtisch fenomeen eerden we een van de belangrijkste representanten van de 20ste eeuwse Spaanse literatuur, en belichten we in taal en muziek een aantal facetten van Lorca’s poëzie.
 

PROGRAMMA (Paradiso Amsterdam)
 

Hagar Peeters sprak over de vriendschap tussen Lorca en Pablo Neruda, en het gedicht dat Lorca schreef over Neruda’s dochter Malva.
Spinvis speelde De kip - een prozagedicht van Lorca op muziek gezet door Spinvis.
Maarten Steenmeijer analyseerde een paar gedichten van Lorca bij wijze van inleiding op diens poëzie, die vaak meer ‘gevoeld’ dan ‘begrepen’ wordt.
Eric Vaarzon Morel vertelde over de relatie van Lorca tot flamenco en speelt een aantal stukken die samenhangen met gedichten uit Romancero Gitano en Poema del Cante Jondo.
Livia Verstegen ging in haar inleiding in op twee belangrijke elementen in het poëtisch oeuvre van de dichter.
Bart Vonck zocht in zijn lezing Lorca en de marge naar een antwoord op de vraag waarom Lorca maatschappelijke en artistieke categorieën die in zijn tijd marginaal waren, zo’n cruciale plaats gaf in zijn werk.

Het symposium Lorca: poëtisch fenomeen werd mede mogelijk gemaakt het Nederlands Letterenfonds en de Kleyn Foundation.

Flyer
Nederland vertaalt 2015/2016
  • zaterdag 19 maart 2016

Vertalen in zicht

Met als doelstelling scholieren en docenten te laten zien hoe verrijkend én hoe leuk vertalen kan zijn, heeft Verstegen & Stigter samen met het Nederlands Letterenfonds het scholierenproject Vertalen in zicht ontwikkeld. 

Uitgebreide informatie is te vinden op www.vertaleninzicht.nl. Daar kunnen ook lesbrieven en korte films met voorbeeldlessen worden bekeken.

Docenten die met de lesbrief gaan werken, krijgen de mogelijkheid om in de loop van het vertaalproject een erkend literair vertaler uit te nodigen op school. 

 
  • 2016/2017
Nederland Vertaalt 7 - Vertaalwedstrijd
  • 19 maart 2016
​​​​​​​Vertaaldag - Muziekgebouw aan 't IJ

Voor de zesde keer organiseerde Verstegen & Stigter in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederland Vertaalt: een manifestatie rond de jaarlijkse uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Nederland Vertaalt omvat een vertaalwedstrijd, een scholierenprijsvraag en een vertaalmiddag met workshops. De scholierenprijsvraag is half oktober 2015 van start gegaan. Scholieren konden meedoen met twee vertaalopgaven: de songteksten naar het Nederlands en een songtekst naar het Engels. De vertaalwedstrijd ging in november 2015 van start met publicatie van de wedstrijdopgaven in NRC Handelsblad. Er werden vijf teksten ter vertaling aangeboden. De inzendtermijn van zowel wedstrijd als scholierenprijsvraag sloot op 8 januari 2016.

Deskundige jury's beoordelen alle inzendingen en selecteren per taal zes vertalingen. De genomineerde vertalers worden uitgenodigd voor de Vertaaldag op 19 maart 2016 in het Muziekgebouw aan 't IJ. In workshops worden de vertalingen besproken onder leiding van de juryleden. De dag wordt afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2016 aan vertaler Babet Mossel. Aan deze belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers, is een vrij besteedbaar bedrag van € 35.000,- en de Martinus Nijhoff Vertaalpenning verbonden.

Vertalen in zicht
De Avond van Wetenschap & Maatschappij 2016
  • maandag 03 oktober 2016

De twintigste Avond van Wetenschap & Maatschappij vond plaats op maandag 7 oktober 2019. De Avond werd geopend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, als gastvrouw van deze Avond. De juryvoorzitter van de Irispenning, prof. dr. Madeleine de Cock Buning, las het juryrapport voor, waarna de eerste Irispenning werd uitgereikt door de minister aan Robbert Dijkgraaf. Auteur Nelleke Noordervliet hield dit jaar de Erelezing (filmregistratie). Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, die samen het kunstenaarscollectief Studio Drift vormen, gaven een beeldende presentatie van hun werk. Tot slot van het programma werden de zes voor de Huibregtsenprijs genomineerde projecten gepresenteerd, waarna juryvoorzitter prof. dr. ir. Wim van Saarloos, president van de KNAW, bekend maakte dat prof. dr. Carla Hollak de Huibregtsenprijs 2019 wint voor haar onderzoeksproject ‘Medicijn voor de maatschappij’.

 

>> lees meer
Ridderzaal

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven