Historie - 2008

Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed.

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.

Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.
 

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

 

Grote Vertaaldag
  • zaterdag 17 mei 2008, Trippenhuis, Amsterdam

Mede naar aanleiding van een pleidooi van Henk Pröpper (toen directeur Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds) voor de oprichting van een universitaire vertaalopleiding hebben wij in 2008 een vertaaldag en –wedstrijd georganiseerd. Op zaterdag 17 mei 2008 vond in het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam de Grote Vertaaldag plaats. De Vertaaldag volgde op de Vertaalwedstrijd in NRC Handelsblad van 4 april 2008. Voor de vertaalwedstrijd (opgaven betroffen prozafragmenten in het Engels, Duits, Frans en het Nederlands) werden ruim 1400 vertalingen ingezonden.
 

De Nederlandse literaire fondsen zetten in de loop van 2007 de ontwikkeling van een Vertaalpleidooi in gang, in samenwerking met de Vlaamse fondsen en de Taalunie. Het Vertaalpleidooi werd op de Vertaaldag gepresenteerd en door schrijfster Nelleke Noordervliet aangeboden aan Ronald Plasterk, minister van OCW. De Grote Vertaaldag werd gepresenteerd door Philip Freriks. Cees Nooteboom hield de openingslezing en er waren twee rondes met vijf parallelsessies (vertaalworkshops, vertalersgesprekken en paneldiscussies). Er was een vertaalestafette en een optreden van vertalersduo Bindervoet & Henkes als Vertaaldokters. De dag was met 220 bezoekers uitverkocht.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter, NLPVF, Expertisecentrum Literair Vertalen, Fonds voor de Letteren en de Vereniging van Letterkundigen (werkgroep Vertalers). De Grote Vertaaldag kon worden gerealiseerd door bijdragen van het NLPVF, het Fonds voor de Letteren, de Taalunie, de Stichting LIRA en het Prins Bernhard Cultuurfonds/Theo Quené Fonds.

Flyer
VSBfonds housewarming
  • donderdag 10 april 2008, Hoofdkantoor VSBfonds, Utrecht

Op 23 januari 2008 is het landelijk bureau van het VSBfonds verhuisd van de Maliebaan naar de Newtonlaan in Utrecht. Op 10 april werd deze nieuwe kantoorruimte ingewijd met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden. Tijdens de receptie zorgden het Ricciotti Ensemble en musici van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voor muziek. De genodigden konden rondkijken op de twee verdiepingen (interieurontwerp Fokkema & partners) officieel en presentaties van onder meer Dropstuff volgen. De borrel werd gecaterd door Food Fantasies. Bij vertrek kregen de gasten een cadeautje mee.

 

Paradisolezingen

de serie Aarde lacht, aarde huilt

januari – juni 2008 Paradiso, Amsterdam

In de Paradisolezingen 2008 maakten negen wetenschappers de balans op van de staat van de aarde.
  • ​​​​​​​Waterbouwkundige Han Vrijling (TU Delft) ging in op de zeespiegelstijging en de veiligheidsketen;
  • Klimaathoogleraar Pier Vellinga (Wageningen UR/VU Amsterdam) sprak over de klimatologische toekomst; 
  • Geneticus Peter de Knijff (Leids Universitair Medisch Centrum) besprak DNA-sporen in Himalaya en in de rechtzaal;
  • Taalwetenschapper Pieter Muysken (Akademiehoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen) hield een lezing over verdwijnende talen en cultuurverschraling
  • Ontwikkelingsbiologe Christine Mummery (Hubrecht Laboratorium/UMC Utrecht) besprak pro's en contra's van stamcelonderzoek;
  • Viroloog Ron Fouchier (Erasmus MC) ging in op de globale bedreiging door micro-organismen
  • Anthropogeografe Frauke Kraas (Universität zu Köln) belichtte verstedelijking en de groeiende wereldbevolking; 
  • Politiek wetenschapper Frits Bolkestein (Universiteit Leiden/TU Delft) hield de rol van Europa tegen het licht;
  • Reactorfysicus Tim van der Hagen (TU Delft) sprak over oude en nieuwe energie.
     

 

Flyer
Eurekafoon! – OKW scholierenprijsvraag 2007-2008
  • 2007/2008 Paradiso Amsterdam

De scholierenprijsvraag Eurekafoon! werd georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor OKW in samenwerking met de TU Delft en het Nieuw Ensemble. De opdracht luidde: bedenk, ontwerp en bouw een nieuw muziekinstrument. De prijsvraag was gericht op leerlingen van 15 jaar en ouder. Er kwamen 65 inzendingen binnen, waaruit de jury zes ontwerpen koos. In maart 2008 hebben de genomineerde scholieren hun instrumenten gepresenteerd aan de jury en aan de componisten die een compositie voor de instrumenten gingen maken. Daarna hebben ze hun ontwerpen verbeterd en gebouwd, begeleid door docenten van de TU Delft. De composities gingen op 4 september 2008 in première in het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het Nieuw Ensemble o.l.v. dirigent Micha Hamel de stukken uitvoerde in het kader van de Gaudeamus Muziekweek 2008.
 

Genomineerd werden Eefje Hogendorp en Miriam Kuilman met Ritspiano, Naphur van Apeldoorn en Ali Oueld Hadj met Luchtpiano, Esther de Jong met Estrello, Pieter Tensen met Kast, Katja Zandkuil en Marlijn Schoonhoven met Aquadrup en Marloes Aben met Hedgehog. De componisten waren Wilbert Bulsink (nieuw werk voor luchtpiano en ensemble), Spinvis (nieuw werk voor estrello, ritspiano en ensemble), Claudia Rumondor (Van de regen en de drup voor aquadrup en ensemble) en Bart de Vrees (Surmenage voor kast en ensemble).
De luchtpiano werd uitgeroepen tot beste nieuwe instrument.
 

Klik hier voor een videoregistratie van de prijsvraag.

De prijsvraag werd mogelijk door steun van Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Société Gavigniès, SNS ReaalFonds, Nieuw Ensemble en de K.L. Poll Stichting voor OKW.

Flyer
VSBfonds afscheid Maarten Reuchlin
  • donderdag 04 september 2008, Hoofdkantoor VSBfonds, Utrecht
Op 4 september 2008 nam Maarten Reuchlin afscheid als directeur van het VSBfonds. Verstegen & Stigter organiseerde het afscheid. In de Spiegelzaal van Slot Zeist vond een receptie plaats. Een trio van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelde in de Willemszaal en zigeunerkapel Tzigane verzorgde de muziek in de Blauwe Zaal. Bij vertrek kregen de gasten een doosje speciaal vervaardigde chocoladebonbons van Artichoc als cadeautje mee.
Gastronomiesymposium eetculturen
  • zondag 05 oktober 2008, Wageningen

Op deze dag vond in Wageningen het derde nationale gastronomiesymposium plaats. In samenwerking met Wageningen Universiteit en Research Centrum en Rijn IJssel Vakschool Wageningen organiseerde Verstegen & Stigter culturele projecten dit symposium onder de titel Eetculturen over de wereldkeuken: eettradities, taboes & rituelen, vertrouwde en exotische producten, spijzen en dranken, voeding & gezondheid en heel veel andere onderwerpen die te maken hebben met eten - ver weg en dichtbij, nu en lang geleden.

Lezingen en workshops werden gegeven door: antropoloog Gosewijn van Beek, chefkok Jean Beddington, chocolatier Jan Willem Jansen, wijnkenner Nicolaas Klei, meesterbakker Tiny van Kuppeveld, paddenstoelenexpert Hans van der Molen, filmjournalist Robert Neugarten, kooklerares Azar Nikbakhsh, kookboekenschrijfster Linda Roodenburg, milieukundige Lucas Reijnders, Toine Timmermans (programmamanager duurzame voedselketens), cultureel antropoloog Jojada Verrips, Armeniëkenner Hripsime Visser, thuiskok Marjoleine de Vos, wijngaardenier Jan Oude Voshaar en ijsmaker Jack Vos.

 

EETCULTUREN werd gerealiseerd met steun van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, WICC, Makro, SNS Reaal Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en Centre for Biosystems Genomics.

Flyer
AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie. V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking
KB afscheid Van Drimmelen – karakters
  • maandag 17 november 2008, Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Ter gelegenheid van het afscheid van haar voorzitter Wim van Drimmelen wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd organiseerde Verstegen & Stigter voor de Koninklijke Bibliotheek een feestelijke bijeenkomst op 17 november 2008. Tijdens de middag, die als thema Karakters meekreeg, trad auteur Nelleke Noordervliet op als ceremoniemeester. De scheidende voorzitter werd toegesproken door onder anderen Elco Brinkman (voorzitter Algemeen Bestuurscollege KB) en Elisabeth Niggeman (voorzitter Conference of European National Librarians). Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de KB en de (inter)nationale bibliotheekwereld in het algemeen werd Van Drimmelen bij zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Minister Plasterk van OCW reikte de onderscheiding uit. Schrijver Kees van Kooten, cabaretier Erik Brey en de band Amazing Stroopwafels traden op. Tijdens de inloop en in de lunchpauze speelde het Zigeunerorkest Cukor Bácsi, en bij de theepauze en de borrel verzorgde een trio van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de muziek.

MoMo
  • donderdag 27 november 2008, Theater Concordia, Den Haag

Op 19 december 2007 gaf minister Plasterk (OCW) op een Kick-Offbijeenkomst het startsein voor het project Modernisering Monumentenzorg (MoMo). Een klein jaar later, na een intensieve dialoog met tal van organisaties, schetste minister Plasterk zijn nieuwe visie op de monumentenzorg tijdens een bijeenkomst voor genodigden op 27 november 2008 in Theater Concordia, Den Haag.
​​​​​​​

Verstegen & Stigter verzorgde het drukwerk, de mailing, de aanmeldingenregistratie en was betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst in Theater Concordia.

NGA symposium veranderingen in de beeldende kunstmarkt
  • maandag 17 november 2008, ING House, Amsterdam

In samenwerking met de Boekmanstichting, studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid, organiseerde de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) op 17 november 2008 het symposium Veranderingen in de beeldende kunstmarkt. Doel was de sterkte en zwakte van de markt te analyseren en daarmee een bijdrage te leveren aan een bloeiende beeldende kunstsector in de 21e eeuw. Drie thema's stonden centraal: de wisselwerking tussen productie en presentatie, aanbod en publiek; verdergaande professionalisering van de beeldende kunstsector; en de internationalisering van de kunstmarkt.

De doelgroep werd gevormd door de participanten aan de beeldende kunstmarkt: intermediairs (galerie, kunstadviesbureau, veilinghuis), kunstenaars, afnemers, overheidsinstellingen en het onderwijsveld.
 

Het symposium werd voorgezeten door Hadassah de Boer (tv-presentatrice). Sprekers waren onder anderen: Jean-Paul Engelen (directeur Post-War & Contemporary Art Department, Christie's Londen), Annet Gelink (Annet Gelink Gallery Amsterdam), Frank Demaegd (Zeno X Gallery Antwerpen), Gitta Luiten (directeur Mondriaan Stichting), Olav Velthuis (econoom/kunsthistoricus), Pieter Paul Verheggen (directeur Business Development, Motivaction) en Alex de Vries (docent en curator).
​​​​​​​

Secretariaat, advies en ondersteuning organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van NGA. Met steun van: NGA, Mondriaan Stichting, stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed, Boekmanstichting. Hoofdsponsor: ING Art Management.

Mooi Nederland en het cultureel argument
  • maandag 23 juni 2008, Orpheus, Apeldoorn

Op 1 juli 2008 trad de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening in werking. Het betekende een ingrijpende herordening van verantwoordelijkheden en instrumenten op het gebied van de ruimtelijke ordening. In de maanden voorafgaand aan de inwerkingtreding is een landelijke verkenning uitgevoerd die geleid heeft tot twee adviezen van het College van Rijksadviseurs: Ruimte met karakter – Sturen op kwaliteit van het cultuurlandschap en De oude kaart van Nederland – Leegstand en herbestemming. Deze publicaties werden op 23 juni 2008 door Fons Asselbergs, Rijksadviseur Cultureel Erfgoed, gepresenteerd aan de Ministeries van OCW, VROM en LNV. Rond de presentatie van de publicities organiseerde Verstegen & Stigter het symposium Mooi Nederland en het cultureel argument in Congrescentrum Orpheus, Apeldoorn.
 

Sprekers op het symposium waren Arco Groothedde (lid Raad van Bestuur Kadaster), Henk Raaff (documentairemaker), Herman Pleij (emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde), Jaap Modder (voorzitter College van Bestuur Stadsregio Arnhem Nijmegen) en Rijksadviseur Fons Asselbergs. Bij de afsluitende borrel verzorgden leden van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de muziek.
​​​​​​​

Ontwikkeling en organisatie: Verstegen & Stigter, in opdracht van het College van Rijksadviseurs en het Kadaster.

Internationale Triënnale Apeldoorn – openingsceremonie
  • woensdag 11 juni 2008, Radio Kootwijk

Gedurende de zomer van 2008 was Apeldoorn het podium van een reeks debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en boeken over hedendaagse tuin- en landschapsarchitectuur, in het kader van de eerste Internationale Triënnale Apeldoorn. Herinnering en Transformatie was het thema van deze aflevering, met veel aandacht voor de culturele waarde van het landschap.
​​​​​​​

De Internationale Triënnale Apeldoorn werd op 11 juni 2008 feestelijk geopend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. De openingsceremonie vond plaats in Radio Kootwijk en werd opgeluisterd door optredens van het Trombone Collectief en Dansgroep Krisztina de Chatel. Burgemeester G.J. de Graaf van Apeldoorn sprak een welkomstwoord, hoofdcurator Bert van Meggelen hield een toespraak over de Triënnale en landschapsarchitect prof. E. Luiten gaf een toelichting op de tentoonstelling A Wider View, die in de grote hal van het Zendgebouw Radio Kootwijk te bezichtigen was. Koningin Beatrix knipte als openingshandeling een sliert klimop door, met een knipoog naar het triënnale thema.

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven