Historie - 2007

Paradisolezingen

de serie 1 + 1 = 3 emergentie – waarom het geheel meer is dan de som der delen

  • januari – juni 2007 Paradiso, Amsterdam

In de Paradisolezingen 2007 werd emergentie van acht verschillende kanten belicht.

  • Informaticus prof. dr. Pieter Adriaans (UvA) ging in op computationele vragen met betrekking tot kunst; 
  • Massapsycholoog dr. Jaap van Ginneken sprak over individu en massa
  • Hersenonderzoeker prof. dr. Victor Lamme (UvA) besprak hoe je aan hersencellen kunt zien wat bewustzijn eigenlijk is;
  • Vloeistoffysicus prof. dr. Detlef Lohse (Universiteit Twente) verklaarde het verschijnsel sonoluminescentie;
  • Theoretisch fysicus dr. Jan Pieter van der Schaar (UvA) hield een lezing over kosmologie en emergentie
  • Moleculair bioloog prof. dr. ir. Ben Scheres (Universiteit Utrecht) sprak over emergentie ten gevolge van genetische netwerken
  • Econoom prof. dr. Esther-Mirjam Sent (Radboud Universiteit) ging in op emergentie in de economie; 
  • Theoretisch fysicus prof. dr. Jan Zaanen (Universiteit Leiden) sprak over hoge-energie-fysica uit quantummechanische bouwstenen.
Flyer
Gastronomiesymposium Gelukkig Eten
  • zondag 07 oktober 2007, Wageningen

In Wageningen vond het tweede nationale gastronomiesymposium plaats. In samenwerking met Wageningen Universiteit en Research Centrum organiseerde de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap een symposium onder de titel Gelukkig eten over de natuurlijke keuken, pure en verse producten, koken uit het wild, de eigen streek, de eigen tuin, biologische vs biotechnologische producten en heel veel andere zaken die met eerlijk koken en eten te maken hebben.
 

Lezingen, debatten en workshops worden verzorgd door onder anderen Bob Cramwinckel (directeur Centrum voor Smaakonderzoek), Kees de Gooijer (directeur Stichting Food en Nutrition Delta), Joep Habets (culinair journalist NRC Handelsblad), Kees de Hoog (hoogleraar Gezinssociologie & Gezinsbeleid en voorzitter opleidingscommissie Gezondheid & Maatschappij, WUR), Alma Huisken (culinair journaliste en kookboekenschrijfster), Robert Kranenborg (chef-kok, Patron Cuisinier van Le Cirque), Ria Loohuizen (literair vertaalster en kookboekenschrijfster), Linda Roodenburg (culinair antropologe en kookboekenschrijfster) en Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad / dichter / kookboekenschrijfster).
 

Gelukkig eten werd gerealiseerd met steun van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Food4U, Deli XL, SVO, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.

Flyer
Cities, culture, people – perspectives on the African city
  • zaterdag 08 december 2007, Faculteit Bouwkunde TU Delft

Het symposium Cities, Culture, People vormde de afsluiting van een driedaagse internationale manifestatie African Perspectives – dialogues on Architecture and Urbanism die werd georganiseerd door de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en de Stichting ArchiAfrika. Tijdens deze manifestatie werden verschillende perspectieven op architectuur en urbanisatie in Afrika getoond.
 

Op het programma stonden een lezing door Filip de Boeck (antropoloog aan de KU Leuven en auteur van Kinshasa. Tales of the Invisible City), filmbeelden uit Many words for modern (Jord den Hollander, 2007) en Bamako Sigi-kan (Manthia Diawara, 2003), bespiegelingen van Joep Mol (producent Many words for modern) en de schrijvers Abdelkader Benali en Lieve Joris, een rondetafelgesprek met beide schrijvers, de architecten Joe Addo en Nuru Inyangete en architectuurdocente Ola Uduku. Dagvoorzitter en discussieleider was Bert van Meggelen (cultureel adviseur).

Het symposium werd afgesloten met een palaver waarin de resultaten van de driedaagse manifestatie en een agenda voor de toekomst werden besproken door architecten, journalisten en studenten uit Afrika en Nederland. In de pauzes en na afloop van het symposium kon de tentoonstelling Cities of the World van de Zuidafrikaanse schilder Titus Matiyane worden bezocht. In de blokkenhal en de gangen van het Bouwkundegebouw was een Afrikaanse markt ingericht. Bij de afsluitende borrel trad muzikant Mola Sylla op.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter in samenwerking met Faculteit Bouwkunde TU Delft.

Flyer
Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.
 

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

​​​​​​​
Eurekafoon! – OKW scholierenprijsvraag 2007-2008
  • 2007/2008 Paradiso Amsterdam

De scholierenprijsvraag Eurekafoon! werd georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor OKW in samenwerking met de TU Delft en het Nieuw Ensemble. De opdracht luidde: bedenk, ontwerp en bouw een nieuw muziekinstrument. De prijsvraag was gericht op leerlingen van 15 jaar en ouder. Er kwamen 65 inzendingen binnen, waaruit de jury zes ontwerpen koos. In maart 2008 hebben de genomineerde scholieren hun instrumenten gepresenteerd aan de jury en aan de componisten die een compositie voor de instrumenten gingen maken. Daarna hebben ze hun ontwerpen verbeterd en gebouwd, begeleid door docenten van de TU Delft. De composities gingen op 4 september 2008 in première in het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het Nieuw Ensemble o.l.v. dirigent Micha Hamel de stukken uitvoerde in het kader van de Gaudeamus Muziekweek 2008.
 

Genomineerd werden Eefje Hogendorp en Miriam Kuilman met Ritspiano, Naphur van Apeldoorn en Ali Oueld Hadj met Luchtpiano, Esther de Jong met Estrello, Pieter Tensen met Kast, Katja Zandkuil en Marlijn Schoonhoven met Aquadrup en Marloes Aben met Hedgehog. De componisten waren Wilbert Bulsink (nieuw werk voor luchtpiano en ensemble), Spinvis (nieuw werk voor estrello, ritspiano en ensemble), Claudia Rumondor (Van de regen en de drup voor aquadrup en ensemble) en Bart de Vrees (Surmenage voor kast en ensemble).
De luchtpiano werd uitgeroepen tot beste nieuwe instrument.

Klik hier voor een videoregistratie van de prijsvraag.
 

De prijsvraag werd mogelijk door steun van Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Société Gavigniès, SNS ReaalFonds, Nieuw Ensemble en de K.L. Poll Stichting voor OKW.

Flyer
AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

​​​​​​​V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking
De Avond van Wetenschap & Maatschappij 2007
  • maandag 06 oktober 2007

De achtste Avond vormde de start van de viering van het tweehoderdjarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in 2008.

Het thema van de Avond was 'Magie van Wetenschap'. 

 

Ronald Plasterk reikte de prijs uit, een cheque ter waarde van € 25.000,- en een bronzen beeld 'De Denker', aan prof.dr. J.K.L. Denollet.

Prof. dr. J.K.L. Denollet, verbonden aan de Universiteit van Tilburg, ontving de prijs voor zijn baanbrekende onderzoek naar de rol van psychologische factoren bij de revalidatie en prognose van hart- en vaatziekten. Hij heeft ontdekt dat somberende types die slecht genezen vaak dezelfde persoonlijkheidskenmerken vertonen. Hij stelt dat mensen met deze 'type D'-persoonlijkheid (D van distressed) extra aandacht en zorg nodig hebben. Het zijn mensen die zich snel druk maken over dingen, maar die gevoelens niet uiten uit angst voor de reacties van anderen. Type-D mensen blijken slechter te herstellen van een hartinfarct of hartoperatie. 25 tot 30% van de hartpatiënten heeft een type-D persoonlijkheid.

 

>> lees meer

Ridderzaal

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven