Historie - 2006

My place – Historic European parks and their communities
  • 27-28 april 2006 Kasteel Twickel

De RDMZ was een van de initiatiefnemers van het internationale project My Place dat tot doel had de betrokkenheid van de plaatselijke bevolking bij historische landgoederen en buitenplaatsen in Europa te vergroten. Op 27 en 28 april 2006 werd in het kader van My Place een internationale expert meeting georganiseerd op Kasteel Twickel. Op het programma van de tweedaagse conferentie stonden onder meer presentaties, rondleidingen door de tuinen en het kasteel, een diner omlijst door een concert van Cora Burggraaf en Phyllis Ferwerda, en paneldiscussies over de subthema's Design and Development, Accessibilty and Participation en Life-cycles of Landscape-style Parks.

Met bijdragen van o.a. de landschapsarchitecten Barbara Furmanik, Michael van Gessel en Peter Verhoeff, kunsthistoricus Catharina van Groningen, Edzard Krudop (voorzitter Stichting Twickel), Johan Carel Bierens de Haan (Het Geldersch Landschap), cultureel adviseur Bert van Meggelen, en John Watkins (Head of Gardens & Landscape, English Heritage).

Paradisolezingen

de serie Uitzicht op inzicht – grote vragen in de wetenschap

  • januari – juni 2006 Paradiso, Amsterdam
Het gaat in de wetenschap niet zomaar om wat we niet weten, het is vooral zaak om de goede vragen te stellen. In 2006 waren de Paradisolezingen getiteld Uitzicht op inzicht – grote vragen in de wetenschap.
  • De vraag of we alleen zijn in het heelal werd beantwoord door prof. dr. Pascale Ehrenfreund (Astrobiologie, Universiteit Leiden);
  • Fysisch chemicus prof. dr. Daan Frenkel (UvA/FOM-Institute for Atomic and Moleculr Physics) besprak hoe materie wordt georganiseerd;
  • Asteroseismologe prof. dr. Conny Aerts (Radboud Universiteit) liet horen hoe de sterren werken;
  • Antwoord op de vraag wat er in de aarde zit werd gegeven door geofysicus prof. dr. ir. Jacob Fokkema (TU Delft).
  • De lezing van moleculair geneticus prof. dr. Jan Hoeijmakers (Erasmus Universiteit Rotterdam) was getiteld: Hoe tikt de biologische klok?;
  • Dr. Bas Defize (ontwikkelingsbiologie, Hubrecht Laboratorium) sprak over het ontstaan van organen;
  • Het handelsreizigersprobleem en andere berekeningsproblemen werden belicht door prof. dr. Lex Schrijver (discrete wiskunde, UvA/CWI);
  • Theoretisch fysicus prof. dr. ir. Sander Bais (UvA) behandelde de grote vraag Wat is tijd?
Deze twaalfde serie wetenschapslezingen was een samenwerkingsproject van de K.L. Poll-stichting voor OKW, NWO, de VPRO en Paradiso.
Flyer
Gastronomiesymposium Gastronomische (R)evolutie
  • zondag 17 september 2006, RAI, Amsterdam

Op zondag 17 september 2006 vond in de Forumzaal van het RAI Congrescentrum het symposium Gastronomische (r)evolutie plaats; een symposium over de Nederlandse eetcultuur. Het werd hoog tijd een begin te maken met een serieuze, wetenschappelijke studie van de geschiedenis van de gastronomie in Nederland, van hoe en wat wij (niet) eten en waarom. Door de huidige stand van wetenschappelijke kennis voor het grote publiek inzichtelijk te maken, kan de gastronomische (r)evolutie een bredere, populaire basis krijgen.
 

Met bijdragen van Johannes van Dam (culinair publicist), Linda Roodenburg (auteur Het Rotterdams Kookboek), Robert Neugarten (filmrecensent), Marijke Blazer (docent gastronomie Hotelschool Den Haag), Wim Dooge (voorzitter College van Bestuur Hotelschool Den Haag), Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad/dichter/kookboekschrijfster), Jean Beddington (restaurateur Beddington), Ronald de Groot (schrijver/uitgever wijnmagazine Perswijn), Fredie Beckmans (wereldkampioen kook-performance), Hans Steketee (chef Kunstredactie NRC Handelsblad), Tiny van Boekel (hoogleraar productontwerpen en kwaliteitskunde WUR), Kees de Graaf (hoogleraar eetgedrag WUR), Michiel Korthals (hoogleraar toegepaste filosofie WUR) en Midas Dekkers (bioloog/schrijver).
 

Gastronomische (r)evolutie was een initiatief van Johannes van Dam. Programma-uitwerking in samenwerking met De Rode Hoed, de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap en Wageningen Universiteit & Researchcentrum. Productie en organisatie: K.L. Poll-stichting voor OKW.

Mede mogelijk gemaakt door steun van: Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Prins Bernhard Cultuurfonds, Koninklijke Horeca Nederland, Amsterdams Fonds voor de Kunst, RAI Congrescentrum en Hotelschool Den Haag.

Flyer
Gebouw als denkbeeld 11 – Het stadion
  • zaterdag 30 september 2006, Philips Stadion, Eindhoven

Op zaterdag 30 september 2006 vond in het Philips Stadion in Eindhoven het architectuursymposium Het stadion plaats. Het was het elfde symposium in de reeks Gebouw als denkbeeld, symposia over de architectuur van publieke gebouwen, georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.
 

Sprekers van het symposium Het stadion waren Antoine Bodar (priester/kunsthistoricus/
schrijver), Meindert Booij (architect), Hans van Breukelen (oud-keeper), Paul van Gageldonk (journalist), Paul Gerretsen (historicus), Kees 't Hart (schrijver), Robert Neugarten (filmrecensent), Wytze Patijn (architect), Cees Vermeulen (architect van het Philips Stadion), Harry van Wijnen (journalist), Moshé Zwarts (architect van stadions in Alkmaar, Den Haag en Rotterdam) en studenten van de TU Eindhoven. Zij spreken over onder andere de architectonische en functionele ontwikkelingen van het stadion door de eeuwen heen, over sport als religie, over de stadions in Alkmaar, Den Haag en het Philips Stadion in Eindhoven, over de renovatie van het oude Feijenoord Stadion in Rotterdam, over hooliganisme en beveiliging van stadions, over het stadion in de film en over toekomstvisies op het stadion.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Burgers Ergon, Philips Stadion, PSV, ING Real Estate, TU Delft.

Flyer
Canon van Nederland – presentaties
  • maandag 16 oktober 2006, Voorburg

De Canon van Nederland is een lijst van vijftig thema's die chronologisch een samenvatting geeft van de geschiedenis van Nederland. De Canon werd opgesteld door de commissie-Van Oostrom; het tweedelige commissierapport entoen.nu – de canon van Nederland werd op 16 oktober 2006 door de commissie aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Maria van der Hoeven, aangeboden.

De feestelijke plechtigheid vond plaats op Gymnasium Novum in Voorburg. Leerlingen van de Voorburgse basisschool De Dijsselbloem ontvingen minister Van der Hoeven met Canon-thema's op grote borden. Commissievoorzitter Frits van Oostrom hield een toespraak en onthulde de vijftig 'vensters' van de Canon. De bijbehorende website www.entoen.nu werd gepresenteerd door commissiesecretaris Hubert Slings. De scholieren stelden in de daaropvolgende 'persconferentie' vragen aan de Minister en de voorzitter. Tenslotte speelden de scholieren een spannend Canon-spel.

Het vervolgrapport van de Commissie – entoen.nu en verder – werd op 3 juli 2007 in de Ridderzaal gepresenteerd. Dit rapport behelsde een hoofdlijnenreactie naar aanleiding van de respons op het eerdere rapport. Het werd aangeboden aan minister Plasterk van OCW (de opvolger van Van der Hoeven), in aanwezigheid van de staatssecretarissen Dijksma en Bijsterveld. Bij deze gelegenheid werd ook educatief materiaal over de Canon gepresenteerd: puzzels, posters en de vernieuwde website.

Flyer
Paradisolezingen

de serie Veldslagen – Herfstlezingen 2006

  • september – november 2006 Paradiso, Amsterdam

De derde serie Herfstlezingen ging over Veldslagen. Aan de hand van vijf historische Slagen onderzocht de K.L. Poll-stichting voor OKW expansiedrang en andere motieven, krijgskunde en krijgskunst, technische en medische vooruitgang als gevolg van oorlogvoering, propaganda, en de aard van oorlog als existentieel en cultureel fenomeen.
 

  • Hoogleraar Oude Geschiedenis en Alexander de Grote-kenner Bert van der Spek sprak over de slag bij Gaugamela;
  • Leen Dorsman (auteur van het boek 1600: Slag bij Nieuwpoort) belichtte het verloop van de Slag bij Nieuwpoort;
  • Leo van Bergen (publiceerde onder meer Zacht en eervol – lijden en sterven in een Grote Oorlog) besprak medisch-historische aspecten van de Slag aan de Somme;
  • Hoogleraar Amerikanistiek Rob Kroes behandelde beeldvorming rond de Vietnam-oorlog aan de hand van het Tet-offensief; 
  • Prof. jhr. mr. Mischa Wladimiroff (voormalig amicus curiae van het Joegoslavië-oorlogstribunaal) ging in op de Val van Srebrenica.

Idee is afkomstig van Huib Schreurs, die 20 jaar eerder als directeur van Paradiso een lezingenserie organiseerde over Historische Veld- en Zeeslagen.

Uitwerking en organisatie: K.L. Poll-stichting voor OKW in samenwerking met Paradiso en NWO. Met steun van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Flyer
Weten en/of geloven – een reeks dubbellezingen
  • september - november 2006 Beurs van Berlage, Amsterdam

Naar aanleiding van een discussie over evolutie en Intelligent Design is in 2005 de relatie tussen religie en wetenschap op de agenda gekomen. KNAW-president Frits van Oostrom heeft daarop de K.L. Poll-stichting voor OKW voorgesteld gezamenlijk publieksactiviteiten te ontwikkelen over het spanningsveld tussen wetenschap en religie, en de maatschappelijke betekenis van de verhouding tussen geloof en wetenschap.

De aftrap werd gegeven op 1 januari 2006 in het televisieprogramma Buitenhof met een discussie tussen de hoogleraren Cees Dekker (moleculaire biofysica TU Delft), Robbert Dijkgraaf (natuurkunde UvA), Pieter Drenth (emeritus psychologie VU), Jan van Hooff (emeritus gedragsbiologie UU), Ronald Meester (wiskunde VU) en universitair docent Marie José Duchateau (biologie UU) over wetenschap en religie. Daarna werd een reeks dubbellezingen georganiseerd voor een breed publiek onder de titel Weten en/of Geloven. De uitverkochte reeks bestond uit vier dubbellezingen met telkens twee sprekers en een verrassend cultureel intermezzo. In de afsluitende vijfde bijeenkomst vond een inventarisatie plaats, met een slotdebat tussen alle sprekers uit de reeks. Presentatrice Inge Diepman trad op als moderator.
​​​​​​​

De eerste aflevering vond plaats op 5 september 2006 en was getiteld Schiep God de Mens of schiep de Mens God? Nanofysicus Cees Dekker (TU Delft) en Steph Menken (hoogleraar evolutiebiologie UvA) spraken over evolutie en wereldbeeld.
Op 3 oktober 2006 luidde het thema Doodgaan of doorgaan. Knutselen aan de grenzen - grenzen aan het knutselen? Met Ronald Plasterk (directeur Hubrecht Laboratorium, hoogleraar ontwikkelingsbiologie Universiteit Utrecht) en Henk Jochemsen (directeur Prof.dr.G.A.Lindeboom Instituut voor medische ethiek Ede).
Tijs Goldschmidt (evolutiebioloog en schrijver) en Wouter van Beek (cultureel antropoloog, Afrika Studiecentrum Leiden) gingen 24 oktober met elkaar en het publiek in gesprek over Moraal en evolutie. Streven naar het Ware – en het Goede.
Op 14 november was het onderwerp De naakte waarheid. Over wetenschappelijke dogma's en kerkelijke waarheid. Met Sander Bais (hoogleraar Theoretische Natuurkunde UvA) en Bram van de Beek (hoogleraar Symboliek VU Amsterdam).

Bij de slotbijeenkomst op 28 november 2006 gingen alle sprekers in debat aan de hand van zes stellingen. Stelling 1 luidde: Wetenschappelijk onderzoek van de Intelligent Design theorie is onwenselijk. Stelling 2: Wetenschappelijk onderzoek mag niet beperkt worden door ethische grenzen.
Stelling 3 was: De mens is uniek – het enige onderscheidende dat hij bezit is zijn moraal.
De vierde stelling: Het geloof staat een moslimstudent niet in de weg om een goed bioloog of fysicus te worden. Stelling 5 luidde: Natuur)wetenschap is de enige bron van kennis over de wereld.
En de laatste stelling: Een zuiver wetenschappelijke houding kan alleen maar tot atheïsme leiden.
 

Organisatie: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in samenwerking met de K.L. Poll-stichting voor OKW. Uitvoering: Verstegen & Stigter.

Flyer
Gebouw als denkbeeld 12 – Het godshuis
  • zaterdag 01 december 2007, Sultan Ahmet Moskee, Zaandam

Het godshuis was het laatste symposium in de twaalfdelige reeks Gebouw als denkbeeld. In deze reeks symposia werd onderzocht hoe sociaal-maatschappelijke en cultuurhistorische ontwikkelingen in de loop van de tijd de architectuur van institutionele gebouwen hebben beïnvloed. Bij het symposium Het godshuis werd gesproken over kerken, moskeeën, geloofsbelijdenis, religieuze teksten, multiculturaliteit en kunstgeschiedenis.
 

Als sprekers traden op Fons Asselbergs (Rijskadviseur cultureel erfgoed), Sible de Blaauw (kunsthistoricus), Jan van de Craats (wiskundige), Thomas von der Dunk (architectuur-historicus/publicist), Cas Enklaar (acteur), Ergün Erkoçu (architect), Karel Eykman (schrijver, ex-dominee), Abdeluahab Hammiche (architect), Bernard Hulsman (redacteur NRC Handelsblad), Sander de Jonge (bouwkundige) Lucien Lafour (architect), Molenaar & van Winden (architecten), Nelleke Noordervliet (auteur), Wytze Patijn (architect), Hans Visser (dominee), Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad, dichter), en studenten van de TU Eindhoven. Zij spraken over onder andere de plek van godshuizen in de stad door de eeuwen heen, de plattegrond als spiegel van de functie van het godshuis, het hergebruik van kerken, moderne moskee-architectuur, symmetrie in islamitische ornamentele kunst, het gebruik van licht en ruimte in het kader van de religieuze beleving, en de toekomstvisies op het godshuis.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, TU Delft, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Flyer
Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.
​​​​​​​

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking
De Avond van Wetenschap & Maatschappij 2006
  • 6 november 2006
In de Ridderzaal in Den Haag werd de zevende Avond van Wetenschap & Maatschappij gehouden. In samenwerking met architect Rem Koolhaas werd als thema gekozen: 'Universiteit van de Toekomst'.


Tijdens De Avond werd voor de tweede maal de 'Prijs van Wetenschap & Maatschappij' uitgereikt. Zeventien wetenschappelijke instellingen hadden hun beste wetenschappelijke werkstukken ingezonden voor deze prijs. Uit alle inzendingen werden er acht genomineerd voor de finale. Aan het einde van de avond werd de prijs uitgereikt aan prof. dr. C.J.M. Melief voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de rol van virussen bij de bestrijding van baarmoederhalskanker. Juryvoorzitter Rob Reneman lichtte de keuze van de jury toe en staatssecretaris van Economische Zaken Karien van Gennip reikte de prijs uit, waaraan een geldbedrag van € 25.000,- verbonden was.

​​​​​​​Op basis van een aantal feitelijke en visionaire beelden van Rem Koolhaas werd aan elk van de 20 dinertafels door groepjes van vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, kunst, media, politiek en wetenschap, een onconventioneel concept ontwikkeld voor deze Universiteit van de Toekomst. Rem Koolhaas heeft in verscheidene projecten vorm gegeven aan dit thema, waaronder het Educatorium voor de Universiteit van Utrecht, voor het studentencentrum op de Mies van der Rohe campus van het Illinois Institute of Technology in Chicago, en voor de nieuwe centrale bibliotheek van Seattle. Koolhaas' werk en ideeën doorbreken daarbij steeds opnieuw conventionele grenzen.

De gedetailleerde uitwerking van de centrale stellingen en het onderliggende gezamenlijke onderzoek van McKinsey en de aan het Office of Metropolitan Architecture verbonden denktank AMO werden als boek gepubliceerd. Alle deelnemers was gevraagd na afloop van de Avond schriftelijk te rapporteren over hun ervaringen. De gasten hadden aangegeven dat de tafeldiscussies hen nieuwe inzichten hebben opgeleverd.

>> lees meer

Ridderzaal

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven