Historie - 2005

Paradisolezingen

de serie Ongekend – het raadsel van informatie

  • januari – juni 2005 Paradiso, Amsterdam

De Paradisolezingen 2005 gingen over informatie in brede zin: over geur als informatiebron, talige communicatie, informatieverwerking in het brein en door computers, informatiedragers op celniveau, wiskundige analyse en informatieverlies in de kosmos.

  • Neurolinguïst prof. dr. Roelien Bastiaanse (Rijksuniversiteit Groningen) belichtte de talenknobbel;
  • De lezing van logicus prof. dr. Johan van Benthem (UvA) had als titel Informatiestroom voor oplettende mensen;
  • Neurobioloog dr. Marien de Bruyne (Vrije Universiteit Berlijn) sprak over de analyse van geuren.
  • Prof. dr. Harry Buhrman (Computer Science, UvA) liet zien wat we mogen verwachten van de kwantumcomputer;
  • Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft (theoretische fysica, Universiteit Utrecht) hield een betoog over de ultieme informatie-paradox van zwarte gaten; 
  • Wiskundige prof. dr. Hendrik Lenstra (Universiteit Leiden) toonde de wiskundige (des-) informatie achter een Escher-prent;
  • Geneticus prof. dr. Maarten van Lohuizen (NKI/Universiteit Utrecht) besprak het belang van het 'cel-geheugen' epigenetica;
  • Prof. dr. Arnold Smeulders (hoogleraar informatica aan de UvA) sprak over de interpretatie van beeldinformatie door computers en mensen.

Onder redactie van wetenschapsjournalist Bennie Mols werden de Paradisolezingen 2005 als bundel gepubliceerd door Uitgeverij Boom onder de titel Het raadsel van informatie.
 

Dit was de elfde serie wetenschapslezingen die de K.L. Poll-stichting voor OKW organiseerde, in samenwerking met NWO, de VPRO en Paradiso.

Gebouw als denkbeeld 9 - Het station
  • zaterdag 24 september 2005, Groothandelsgebouw, Rotterdam

In het Groot Handelsgebouw in Rotterdam (pal naast het Centraal Station) vond op 24 september 2005 het architectuursymposium Het station plaats. Het was het negende symposium in de reeks Gebouw als denkbeeld van de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap.

James McAllister (hoogleraar wetenschapsfilosofie) sprak over historische overeenkomsten tussen het station en het museum. Rob Steenhuis (Spoorbouwmeester) hield een lezing over het station als overstapmachine. Piet Vollaard (architect/architectcriticus) en Jo Coenen (architect; voormalig Rijksbouwmeester) gingen in gesprek over o.a. de Nationale Sleutelprojecten. De magie van het station, een film met H.J.A. Hofland (journalist) in de hoofdrol, Jan Benthem (architect), werd vertoond. De bijdrage van Ben van Berkel (architect) was getiteld Beweging leidt tot vorm en ging over station Arnhem Centraal. Studenten van de TU Eindhoven presenteerden hun visies op het stationsgebouw van de toekomst. Onder leiding van architect en oud Rijksbouwmeester Wytze Patijn voerden de architecten Cees Douma, Jan Benthem en Koen van Velsen een rondetafelgesprek over de vraag hoe de huidige functies van het station effectief en esthetisch vorm krijgen in de architectuur. Filmrecensent Robert Neugarten besprak stations in films.
 

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Rijksgebouwendienst, NS Vastgoed, NS Stations, ING Real Estate, NWO, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.

Gebouw als denkbeeld 10 – Het gerechtsgebouw
  • zaterdag 10 december 2005, Paleis van Justitie, ‘s-Hertogenbosch

Het tiende architectuursymposium in de reeks Gebouw als denkbeeld was gewijd aan het gerechtsgebouw. Aan het symposium Het gerechtsgebouw leverden de volgende sprekers een bijdrage: Jan Altenburg (directeur Advies & Architecten Rijksgebouwendienst), Felix Claus (architect), Cees en Diederik Dam (architecten), Hubert-Jan Henket (architect), Jaap Huisman (architectuurrecensent bij de Volkskrant en Vrij Nederland), George Jautze (CEO ING Real Estate), Marc Koehler (architect), Robert Neugarten (filmrecensent), Wytze Patijn (architect; voormalig Rijksbouwmeester), Max van Rooy (journalist), Sandra Spijkerman (kunsthistorica/kunstscribent Trouw en Kunstbeeld), Bob Steensma (hoofdofficier van Justitie Haarlem), Joost Swarte (ontwerper/beeldend kunstenaar), Harm Tilman (architect; hoofdredacteur De Architect), Tony van Wechem (rechter Rechtbank Alkmaar), Herma de Wijn (algemeen adviseur Rijksbouwmeester) en studenten van de TU Eindhoven. Aan de orde kwamen o.a. de historische ontwikkelingen in de architectuur van het gerechtsgebouw, het project JR 120 en de nieuwe rechtbankarchitectuur, monumentaal bouwen, de plannen voor het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam, beeldende kunst in gerechtsgebouwen en het gerechtsgebouw als filmarena.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Rijksgebouwendienst, ING Real Estate, NWO, NRC Handelsblad, Paleis van Justitie 's-Hertogenbosch en Verstegen & Stigter culturele projecten.

Flyer
Paradisolezingen

de serie Eerste boeken – Herfstlezingen 2005

  • september – december 2005 Paradiso, Amsterdam
De tweede reeks Herfstlezingen, in het najaar van 2005, was gewijd aan het thema Eerste Boeken. In de lezingenreeks kwamen teksten aan de orde die op een zeker moment schriftelijk zijn vastgelegd die vaak vele honderden jaren mondeling werden overgeleverd. Binnen de traditie van het verhalen-vertellen speelt muziek een belangrijke rol: bijna altijd werden verhalen en epische gedichten voorgedragen met begeleiding van een instrument. De lezingen over Eerste Boeken werden daarom ook gecombineerd met muzikale optredens.

Op het programma stonden:
De Boeken van de Gele Keizer (China) met Dr. B.J. Mansvelt Beck en een optreden van Tomoko Mukaiyama (muziek van Louis Andriessen).
De Popol Wuj van de Maya's met dr.ir. R. Van Akkeren, muzikaal omlijst door Abraham Elías. Het Gilgamesj-epos met drs. T. De Feyter en een optreden van acteur Joop Keesmaat, begeleid door de muzikanten Willem Brink en Wim Konink.
De Heike Monogatari (Japan) door dr. I.B. Smits met filmfragmenten uit Kwaidan (Masaki Kobayashi, 1965).
De Odyssee met prof.dr. I.J.F. de Jong en een optreden van Aeide Mousa.
The Secret History of the Monguls (Mongolië) met prof.dr. V.S.H.M. Veit en Mongoolse boventoonzang door Mark van Tongeren.

Idee en titel: Fred Dijs, In beeld, tekst en uitleg.
​​​​​​​
Uitwerking en organisatie: de K.L. Poll-stichting voor OKW.
Met steun van NWO, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en het SNS REAAL Fonds.

Flyer
Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
​​​​​​​Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

​​​​​​​V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven