Historie - 2004

Naar Peer Gynt
  • 2003/2004 Appeltheater, Den Haag

Het thema van de OKW-scholierenprijsvraag was in 2004 het toneelstuk Peer Gynt van Henrik Ibsen. Uit het stuk werden vijf scènes geselecteerd, met de opdracht om een scène naar eigen inzicht te bewerken. De deelnemende scholen kregen daarbij volledige vrijheid: tekst invoegen of schrappen en personages toevoegen of weglaten mocht, situering in de tijd stond vrij, en een muzikale bewerking was toegestaan. De scènes moesten op video of DVD worden ingezonden.
Winnaar van de scholierenprijsvraag Naar Peer Gynt was het Christelijk Gymnasium Utrecht. De andere drie genomineerden waren het Olympus College uit Arnhem, het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp en het Oosterlicht College uit Nieuwegein. De genomineerden waren door de jury gekozen uit 21 inzendingen uit heel Nederland. De jury bestond uit: Nelleke Noordervliet (auteur), Merel van Dijk (scholier), Merijn Henfling (toneelredacteur het Parool), Annet Malherbe (actrice), Watze Tiesema (dramaturg De Appel) en Livia Verstegen (directeur K.L. Poll-stichting voor OKW).
 

Op 19 maart 2004 werkten de leerlingen van de genomineerde scholen onder begeleiding van acteurs van Toneelgroep De Appel verder aan de scènes. 's Avonds werden de vier scènes gespeeld voor publiek. De scholierenvoorstelling was extra bijzonder door een gastoptreden van een groep verstandelijk gehandicapte leerlingen van het Dario Fo College uit Poeldijk. Zij voerden (buiten mededinging) de schipbreukscène uit en kregen een staande ovatie.

De K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap schreef jaarlijks een prijsvraag uit op het gebied van de kunsten voor scholieren uit het voortgezet onderwijs.

De OKW-scholierenprijsvraag 2004 werd mogelijk gemaakt door: Toneelgroep De Appel, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, K.F. Hein Fonds en Verstegen & Stigter.

Gebouw als denkbeeld 7 het museum
  • zaterdag 19 juni 2004, museum De Pont, Tilburg

Museum De Pont in Tilburg was op 19 juni 2004 de toepasselijke locatie voor het architectuursymposium Het museum, het zevende in de reeks symposia over de architectuur van publieke gebouwen, die de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap organiseerde onder de titel Het gebouw als denkbeeld. In het programma werd gesproken over de geschiedenis van de museumarchitectuur, het museum als merk, het museum als cultureel warenhuis en het museum als dynamo. Verder kwamen de rol en de functie van het museum in onze tijd aan bod, werd er gesproken over mythes in de museumarchitectuur en debatteerden enkele jonge kunstenaars over de vraag of het museum als gebouw niet een quantité négligable is geworden.
 

Aan het programma werkten mee: de architecten Herman Hertzberger, Emilios Chlimintzas Wytze Patijn, Wim Quist en Mels Crouwel, filmmaker Henk Augustijn, filmrecensent Robert Neugarten, filosoof Rypke Sierksma, Stijn Huijts (directeur Museum Het Domein in Sittard), de journalisten Max van Rooy en Tracy Metz, de beeldend kunstenaars Marien Schouten, Edmond Rinnooy Kan, Teike Asselbergs en René van Engelenburg, Ann Demeester (directeur W139) en studenten van de TU Eindhoven. Louis Andriessen (piano) en Beppie Blankert (dans/zang) traden op met Boogie Woogie uit Andriessens compositie De Stijl.
​​​​​​​

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Museum De Pont, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.

Paradisolezingen

de serie Wetenschappelijke zoektochten naar de oorsprong

  • januari – juni 2004 Paradiso, Amsterdam

In de tiende aflevering van de Paradisolezingen werd aan acht toonaangevende wetenschappers de vraag voorgelegd naar de bron of de wordingsgeschiedenis van hun onderzoeksobject. Wat is de oorsprong van taal, van materie, van het heelal en van het leven? Waarmee begint het schrift, de mens, de aarde? Wat is de bron van de wiskunde, van het bewustzijn? Sprekers waren prof. dr. Robbert Dijkgraaf (mathematische fysica UvA), prof. dr. Martinus Veltman (theoretische fysica, Nobelprijs 1999), prof. dr. Peter Hagoort (cognitieve neurowetenschap Radboud Universiteit), prof. dr. Harry Priem (geologie Universiteit Utrecht), prof. dr. Steph Menken (evolutiebiologie UvA), prof. dr. Wilfred van Soldt (Assyriologie Universiteit Leiden), prof. dr. Wil Roebroeks (archeologie Universiteit Leiden) en prof. dr. Jan van de Craats (wiskunde UvA/KMA/UvA).
 

Op basis van de lezingen is een boek met de titel De Oorsprong, onder redactie van wetenschapsjournalist Niki Korteweg, verschenen bij uitgeverij Boom.
 

Organisatie van de Paradisolezingen: K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met NWO, Paradiso en VPRO.

Geliefden vermoord door een patrijs
  • vrijdag 15 oktober 2004, Perdu, Amsterdam

Geliefden vermoord door een patrijs, de tweetalige uitgave van de prozagedichten van Federico García Lorca in vertaling van Livia Verstegen met tekeningen van Erik Bindervoet, werd op 15 oktober 2004 gepresenteerd in Perdu, Kloveniersburgwal 86, Amsterdam.
De prozagedichten behoren tot het minder bekende werk van Lorca. Het zijn surrealistische korte verhalen, tussen 1925 en 1928 tot stand gekomen onder invloed van zijn intieme vriendschap met de schilder Salvador Dalí. Geliefden vermoord door een patrijs werd geïllustreerd door Erik Bindervoet. Arnon Grunberg schreef het voorwoord.
 

Bij de boekpresentatie droegen Erik Bindervoet en RobbertJan Henkes als hommage aan Lorca twee eigen prozagedichten voor met enkele anarchistische brandweerlieden in de hoofdrol. Dichter Paul van Capelleveen trad op. Beeldend kunstenaar en schrijfster Pam Emmerik hield een lezing over haar affiniteit met persoon en werk van Lorca. De band Naar Tevredenheid speelde teksten van Lorca op eigen muziek. Livia Verstegen praatte zelf de avond aan elkaar.

Paradisolezingen

de serie Herinnering en Verbeelding – Herfstlezingen 2004

  • september – november 2004 Paradiso, Amsterdam

De K.L. Poll-stichting voor OKW besloot in 2004 een alfa/gamma-pendant van de succesvolle Paradisolezingen te organiseren in het najaar. De eerste reeks Herfstlezingen was gewijd aan het thema Herinnering en Verbeelding.

  • Prof.dr. W.A. van de Grind (em. hoogleraar Vergelijkende Fysiologie, Universiteit Utrecht) sprak over geheugen en leren bij dieren;
  • Prof.dr. F.P.I.M. van Vree (historicus en hoogleraar Journalistiek en Cultuur, UvA) hield een lezing getiteld Theaters van het verleden;
  • Prof.dr. D. Draaisma (Psychologie, RUG) behandelde de vraag waarom we dromen vergeten;
  • Cognitiewetenschapper prof.dr. J.M.J. Murre (Universiteit Maastricht en UvA) sprak over een leven lang herinneren;
  • Prof.dr. H.L.G.J. Merkelbach (hoogleraar Psychologie, Universiteit Maastricht) betoogde dat maar één groep van experts met gezag kan oordelen over het geheugen: psychologen.

Uitwerking en organisatie: de K.L. Poll-stichting voor OKW, met steun van NWO en de VPRO.

Gebouw als denkbeeld 8 - De bibliotheek
  • zaterdag 20 november 2004, Aula TU Delft

Het achtste symposium in de reeks Gebouw als denkbeeld – symposia over de architectuur van publieke gebouwen – vond plaats op 20 november 2004 in de Aula van de TU Delft, vlak naast het bibliotheekgebouw van architect Francine Houben.

In het programma gaf historicus en directeur van de UB Leiden Paul Gerretsen een schets van de geschiedenis van bibliotheekarchitectuur. NRC-redacteur Pieter Steinz sprak over de bibliotheek van Alexandrië. Francine Houben vertelde over haar TU Delft bibliotheek. Filmrecensent Robert Neugarten vertoonde filmfragmenten met bibliotheken. Studenten van de TU Eindhoven presenteerden hun ontwerpen voor de toekomst. Architect Wiel Arets sprak onder de titel Black is beautiful over de Utrechtse UB. Publicist Hugo Brandt Corstius stond stil bij de overlevingskansen van papier. Architect Jo Coenen hield een lezing over de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam. In een rondetafelgesprek onder leiding van Bert van Meggelen (cultureel planoloog) spraken Henk Das (directeur Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion), Frans Janssen (emeritus hoogleraar Boek- en Bibliotheekwetenschap aan de UvA), Hans van Velzen (directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam) en Wim La Feber (interieurontwerper van diverse bibliotheken) over de bibliotheek van de toekomst.
 

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid Holland, VSBfonds, ING Real Estate, NRC Handelsblad en Verstegen & Stigter culturele projecten.

Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
​​​​​​​Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

​​​​​​​V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven