Historie - 2003

VSBfonds debat
  • donderdag 05 juni 2003, Gebouw Cristofori, Amsterdam

Naar aanleiding van het rapport Marktverkenning VSBfonds - conclusies en aanbevelingen (Motivaction, juni 2002) organiseerde Verstegen & Stigter voor het VSBfonds een bijeenkomst in de vorm van een forumdebat, op donderdagmiddag 5 juni 2003 in de Grote Zaal van Cristofori, met aansluitend een borrel. Doel van het debat: scherp te krijgen welke bewegingen en veranderingen zich voordeden in het culturele veld, hoe de fondsen hierop inspeelden en hoe de verhoudingen lagen tussen fondsen, overheid en de markt.
​​​​​​​
Programma

Bert van Meggelen (cultureel adviseur) trad op als dagvoorzitter. Jan de Kuiper (directeur Rozentheater), Igor Sorko (zakelijk leider Cosmic Theater) en Maarten van Boven (adviseur LAgroup) presenteerden praktijkvoorbeelden. Stef Oosterloo (waarnemend directeur algemeen cultuurbeleid Ministerie OCW), Maarten Reuchlin (directeur VSBfonds) en Ryclef Rienstra (directeur VandenEnde Foundation) gingen in debat. Janine Schott en Andy Ninvalle dansten Pas de dûh. Na een filippica van Hans Beerekamp (filmredacteur NRC Handelsblad) over het fonds als cultureel ondernemer volgde een debat met Hans Beerekamp, Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg Amsterdam), Hans Dijkstal (voorzitter Nederlands Filmfonds) en Suzanne van Voorst (Raad voor Cultuur). Vervolgens hield Maarten van Hinte (oprichter/directeur Made in da Shade) een filippica over projectsubsidies vs structurele steun, waarna hij in discussie trad met Geert Boogaard (programma-manager cultuur Stichting Doen), Stanley Bremer (directeur Wereldmuseum Rotterdam), Lucien Kembel (oprichter/zakelijk directeur Made in da Shade) en Ria Lavrijsen (adviseur en coach interculturele processen).

Paradisolezingen

de serie Waarheen? Vergezichten in de wetenschap

  • februari – juni 2003 Paradiso, Amsterdam

In de achtste editie van de Paradisolezingen werden zeven vooraanstaande wetenschappers uitgedaagd om de toekomst van hun vakgebied te verkennen. Op de lange termijn zijn natuurwetenschappelijke inzichten van fundamenteel belang voor maatschappelijke en culturele ontwikkelingen. Welke kennis van processen in de dode en levende natuur zal in de toekomst een rol spelen in onze normatieve opvattingen? Met welke ideeën en vooruitzichten kunnen het optimisme en de idealen van de Verlichting worden gevoed? Met welke uitdaging ziet de intellectuele nieuwsgierigheid zich de komende tijd geconfronteerd?
 

Prof. dr. Jan van Hooff sprak over de vraag of er nog evolutie is na homo sapiens, prof. dr. ir. Sander Bais hield een lezing over de toekomst van kosmologie, entropie, ruimte en tijd, prof. dr. Niek Lopes Cardozo belichtte mogelijke toekomstige oplossingen van het energieprobleem, prof. dr. Ada Kruisbeeks lezing was getiteld Immunologische afweer tegen kanker, prof. dr. Albert Heck besprak de analyse van proteïnen, gen-expressie en de rol van DNA, ir. Teun Koolhaas sprak over megacities en prof. dr. Dick Swaab gaf de stand van zaken in de breinwetenschappen.
 

Organisatie van de Paradisolezingen: K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met NWO, Paradiso en het VPRO-radioprogramma Noorderlicht.

Gebouw als denkbeeld 5 – Het ziekenhuis
  • zaterdag 30 augustus 2003, Academisch Ziekenhuis Groningen

De zesde aflevering van de symposiumreeks Het gebouw als denkbeeld was gewijd aan de architectuur van het ziekenhuis. Het vond plaats op 30 augustus 2003 in het Academisch Ziekenhuis Groningen – een van de mooiste ziekenhuizen in Nederland. In het programma pleitte socioloog Anton Zijderveld tegen het functionalisme als ideologie. Architectuurhistoricus Ed Taverne hield een lezing met als titel Creperen in het Lazaret. Dichter Jean Pierre Rawie las voor uit eigen werk. Wytze Patijn (architect) sprak over 'zijn' nieuwbouw van het AZG, Jan Hamel (voorzitter Raad van Bestuur AZG) plaatste kritische noten bij hedendaagse ziekenhuisarchitectuur. De bijdrage van architectuurhistoricus Cor Wagenaar droeg de titel Ongebreidelde ziekenhuisbouw. Studenten van de TU Eindhoven lieten nieuwe ideeën en ontwerpen zien. Hugo Heijmans (kinderarts en bouwadviseur) sprak over de toekomst van het kinderziekenhuis. Filmkenner Robert Neugarten belichtte het ziekenhuis in speelfilms. En Wytze Patijn sprak met de Vlaamse bouwmeester bOb van reeth over de invloed van de omgeving op het genezingsproces.
 

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Verstegen & Stigter.

Flyer
Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
​​​​​​​Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

​​​​​​​V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven