Historie - 2002

OKW boekendiner
  • 1994 - 2002

Een regelmatig terugkerend project van de K.L.-Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap was het OKW-Boekendiner: een themadiner rond een schrijver. Door middel van lezingen, muziek, film en toneel werd een beeld opgeroepen van de schrijver en zijn werk tijdens een op het thema van de avond geïnspireerd diner. Deskundigen – (literatuur)wetenschappers, schrijvers, acteurs en musici – werden uitgenodigd hun licht te werpen op de schrijver en zijn boeken. In het verleden zijn

Het OKW-Boekendiner was in 1994 gewijd aan Gustave Flaubert en vond plaats in het Amsterdamse Hilton. Met medewerking van Julian Barnes, Martin Ros, Hugo Brandt Corstius, Charlotte Mutsaers, Carel Alphenaar en Nelly Frijda.
In 1996 stond het OKW-Boekendiner in de Beurs van Berlage in het teken van Thomas Mann, met tussen de gangen door lezingen, optredens en een rondetafelgesprek over de Mann-dagboeken o.l.v. Michaël Zeeman met Paul Beers, Wil Hansen, Marianne Krüll en Martin Ros.
In 1998 ging het OKW-Boekendiner in het Amsterdamse B&W Café over Oscar Wilde, met bijdragen van Carel Alphenaar, Gerlof Janzen, pianospel van Louis Andriessen en Elmer Schönberger, het Ensemble Ravenna, J.J. Peereboom, Pleunie Touw als Lady Bracknell uit The Importance of Being Ernest, Caspar Wintermans en Gerrit Komrij.
Op 3 maart 2001 vond het Boekendiner Multatuli plaats in het Open Haven Museum, met een Indische rijsttafel, lezingen van Nelleke Noordervliet, Cees Fasseur, Atte Jongstra, Willem Otterspeer, Boudien de Vries, Carel Alphenaar en een optreden van het Gitaarduo Anido.

Het Boekendiner 2002 was niet gewijd aan één schrijver, maar aan meerdere schrijvers én boeken over dieren. Daarnaast werd in het programma aandacht besteed aan dieren in de beeldende kunst, in de film en in de pan. Het boekendiner Dier op papier vond plaats in Diergaarde Blijdorp. Culinair publicist en reisjournalist Alma Huisken vertelde onder de titel Kom hier, lekker dier! welke dieren wel - en welke niet worden gegeten, hier en in andere landen. Marjoleine de Vos (redacteur NRC Handelsblad/dichter) sprak met schrijver/dichter/essayist Robert Anker over onder andere Animal Farm, Winnie the Pooh, Olivier B. Bommel, Bruintje Beer, Watership Down, Wind in the Willows, Anton Koolhaas, Toon Tellegen en de Aaibaarheidsfactor. Filmjournalist Robert Neugarten sprak over dieren op celluloid. Schrijver/dichter/essayist H.C. ten Berge sprak over De raaf als dubbelagent, het dier als goddelijke bedrieger. Beeldend kunstenaar/schrijver Marleen Felius sprak over Meer dan melk. Er waren intermezzo's van Lieuwe Visser (bas-bariton) met de liederencyclus Le Bestiaire van Francis Poulenc en liederen op teksten van Annie M.G. Schmidt en Kees Stip.

Eerdere boekendiners waren gewijd aan Herman Melville, Ernest Hemingway en Edgar Allen Poe.

Gebouw als denkbeeld 3 - Het paleis
  • zaterdag 27 april 2002, Paleis Het Loo, Apeldoorn

In Paleis Het Loo vond de derde aflevering van de symposiumreeks Gebouw als denkbeeld plaats, met als onderwerp paleisarchitectuur.

Architect Wytze Patijn hield een filippica met als titel Nederland: republiek met een koningshuis. Eelco Elzenga (adjunct-directeur Paleis Het Loo) hield een lezing over vorm en functie in paleisarchitectuur. Ton Vorstenbosch (toneelschrijver) las fragmenten uit zijn toneelstuk Hendrik en Wilhelmina. Johan ter Molen (directeur Paleis Het Loo) sprak over geschiedenis en toekomst van Paleis Het Loo. Journalist Max van Rooy praatte met Fons Asselbergs (directeur Rijksdienst voor de Monumentenzorg) over restauratie en hergebruik van paleizen. Paul Gerretsen (historicus) belichtte paleisculturen in verschillende tijden en landen. Architect Carel Weeber ging in gesprek met Max van Rooy over het paleis als symbool van macht. Robert Neugarten (filmrecensent) presenteerde Koningsdrama's in film en literatuur. Studenten van de TU Eindhoven presenteerden ontwerpen voor een hedendaags paleis.
 

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Verstegen & Stigter.

Paradisolezingen

thema Helse problemen

  • januari – juni 2002 Paradiso, Amsterdam

Het overkoepelende thema van de jaarlijkse serie wetenschapslezingen in Paradiso was in 2002 Helse problemen - onopgeloste kwesties in de wetenschap. Er zijn nogal wat gebieden in de wetenschap waar vragen op grenzen botsen, waar onderzoekers zich blijven buigen over vragen die maar niet beantwoord kunnen worden. Zijn dit dan wel de goede vragen? Hoe weet je eigenlijk wat je niet weet? Wat zijn de afgronden van duistere onwetendheid waarvoor de wetenschap telkens terugschrikt? Welke problemen zijn nog niet opgelost en hoe erg is dat?
 

Met prof. dr. mr. Herman Philipse (Wijsbegeerte, Universiteit Leiden) over God, prof. dr. Ab Osterhaus (Virologie, Erasmus Universiteit) over ongedierte en epidemieën, prof. dr. Vincent Icke (Astrofysica, Universiteit Leiden/Kosmologie, UvA) over de oerknal, primatoloog prof. dr. Frans de Waal (Emory University Atlanta) over geweld, prof. dr. Henk Koppelaar (Kennistechnologie, TU Delft) over bewustzijn, prof. dr. Hans Clevers (Klinische Immunologie, Universiteit Utrecht) over onsterfelijkheid en de strijd tegen kanker, prof. dr. Cars Hommes (Economische Dynamica) over de economische wetenschap en prof. dr. Hendrik Lenstra (Fundamentele en toepassingsgerichte wiskunde, Universiteit Leiden) over onmogelijke getallen.

Gebouw als denkbeeld 4 – De universiteit
  • zaterdag 30 november 2002, Bouwkundegebouw TU Eindhoven

De vierde aflevering van de symposiumreeks Het gebouw als denkbeeld was gewijd aan universiteitsarchitectuur. Het vond plaats op 30 augustus 2003 in Vertigo, het nieuwe Bouwkundegebouw van de TU Eindhoven.
 

Met medewerking van de architecten Wytze Patijn, Herman Hertzberger, Roberto Meyer (ING-gebouw), Eric Knippers (Cyclotron TUE), Bert Dirrix (Vertigo TUE), Rudy Uytenhaak (Natuurkundegebouw en Cascadegebouw TUE) en Prudent De Wispelaere (Academisch Ziekenhuis campus Luik). Sander Bais (hoogleraar theoretische natuurkunde UvA) en Herman Hertzberger (architect) spraken met Wytze Patijn over de invloed van de inrichting van een gebouw op wetenschappelijk onderzoek. Willem Otterspeer (universiteitshistoricus) gaf een historische schets van de ontwikkeling van de universiteit als instituut en als gebouw. Robert Neugarten (filmrecensent) gaf een lezing met videobeelden over de universiteit in de film.
 

Organisatie: Verstegen & Stigter in opdracht van de K.L.Poll-stichting voor OKW.
Met steun van: TU Eindhoven, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Verstegen & Stigter.

Flyer
Gastschrijverschappen Leiden en Groningen
  • 1985-2008

Namens de K.L. Poll-stichting voor OKW initieerde Verstegen & Stigter de gastschrijverschappen aan de universiteiten van Leiden en Groningen.

Universiteit Leiden

Het Leidse gastschrijverschap is sinds 1985 aan de letterenfaculteit van de Universiteit Leiden gevestigd, in een samenwerkingsverband van deze faculteit, de K.L. Poll-stichting voor OKW en NRC-Handelsblad. Achtereenvolgens hebben Gerard Reve, Judith Herzberg, Frans Kellendonk, Andreas Burnier, Maarten 't Hart, Hugo Brandt Corstius, Louis Ferron, Hella S. Haasse, Oek de Jong, Margriet de Moor, Kristien Hemmerechts, Adriaan van Dis, Nelleke Noordervliet, F. Springer, Gerrit Komrij, Etienne van Heerden, Arnold Heumakers, Joost Zwagerman, Kees 't Hart, Geerten Meijsing, Anna Enquist, Kader Abdolah, Renate Dorrestein, Arnon Grunberg, Marlene van Niekerk, Thomas Rosenboom, P.F. Thomése, Willem Jan Otten en Joke van Leeuwen het gastschrijverschap in Leiden bekleed. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag werden in 2014 acht gastschrijvers van de nieuwe generatie gepresenteerd: Nina Polak, Hassan Bahara, Philip Huff, Hanna Bervoets, Yannick Dangre, Franca Treur, Niña Weijers en Kira Wuck.

Rijksuniversiteit Groningen

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver werkzaam. Gastschrijvers in Groningen waren achtereenvolgens: Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge, Willem Wilmink, J.P. Guépin, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Martin van Amerongen, Joost Zwagerman, Stephan Sanders, Thomas Rosenboom, Willem van Toorn, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolein Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos.
​​​​​​​Het Groningse gastschrijverschap wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en Studium Generale Groningen, en tot 2008 ook door de K.L. Poll-stichting voor OKW.

Instandhoudingssymposium RACM/RDMZ
  • 1999-2008

Voor de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (vanaf 2007: Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) heeft Verstegen & Stigter van 1999 tot en met 2008 het jaarlijkse instandhoudingssymposium georganiseerd. Tijdens dit symposium, een kennisdag voor honderden vakgenoten binnen en buiten de Rijksdienst, maakte een aantal deskundigen uit Nederland en Vlaanderen duidelijk wat de jongste ontwikkelingen waren op een specifiek deelgebied van de monumentenzorg. Op een informatiemarkt presenteerden bedrijven en organisaties nieuwe producten of diensten op dit gebied. Livia Verstegen trad op als dagvoorzitter.

In 1999 ging het instandhoudingssymposium over Gracieus verouderen. Het thema van 2000 was Oud Houdt. De titel van het symposium in 2001 (in het Tropeninstituut) luidde: Gebeiteld. Het jaar daarop ging het in het Rotterdamse Hulstkampgebouw over Lood om oud ijzer. In 2003 kregen de deelnemers in de Grote Kerk te Breda Kijk op Kalk. Het symposium Glashelder vond in 2005 plaats in de Nijmeegse Schouwburg. De Beurs van Berlage was in 2005 het kleurrijke toneel van het symposium Met Verve. Het Beton-symposium in 2006 vond plaats in het Groothandelsgebouw, Rotterdam. In 2007 ging het in Theater Diligentia over Molens in het Nederlandse cultuurlandschap. En de aflevering van 2008 werd gehouden in het Vredespaleis en ging Over de vloer.

AKO-Literatuurprijs – jurysecretariaat en prijsuitreiking
  • 1995 - 2008

Vanaf 1995 was Verstegen & Stigter gedurende veertien jaar betrokken bij de organisatie van de AKO Literatuurprijs (van 1997 t/m 1999: Generale Bank Literatuurpijs). De AKO Literatuurprijs prijs staat onder auspiciën van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor fictie en non-fictie.

​​​​​​​V&S voerde het secretariaat voor het stichtingsbestuur, verzorgde de contacten met de literaire uitgeverijen en pers, deed het jurysecretariaat, beheerde de website en de publiciteitsplannen, en organiseerde de prijsuitreiking, in samenwerking met sponsor en mediapartners.

Prijsuitreiking

Verstegen & Stigter culturele projecten

Waaldijk 85
5306 AA Brakel

Hier leest u meer over ons privacybeleid.
Terug naar boven