facebook vimeo

Projectenoverzicht

Taal in het Paradijs (2) - Peter Hagoort

zondag 17 december 2017, Paradiso Amsterdam

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Met taal benoemen, duiden en structureren we de wereld om ons heen. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan.
In de mini-serie ‘Taal in het Paradijs’ bespreken drie taalwetenschappers taal op verschillende niveaus: structuur, brein en communicatie.

Op zondag 17 december houdt Prof. dr. Peter Hagoort de tweede lezing in de serie over sprekende auto’s, communicerende marsmannetjes en breintaal.
Wat leren versprekingen ons over taal? Hoe hangen taal en bewustzijn met elkaar samen? Wat zijn we – dankzij onderzoeksmethoden om hersenwerking in beeld te brengen – te weten gekomen over het menselijk taalvermogen?

Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is oprichter en directeur van het F.C. Donders Centre for Cognitive Neuroimaging, en is daarnaast een van de directeuren van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Zijn onderzoek is gericht op de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. In 2005 ontving Peter Hagoort de Spinozapremie.

(1) zondag 29 oktober 2017
Prof. dr. Peter-Arno Coppen
Leve het lijdend voorwerp?

(3) zondag 21 januari 2018
Prof. dr. Pieter Muysken
Terug naar Babel

 

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso.